News & Reviews

DIY Storytime: New Friends and Family

Hi, storytime friends. I miss seeing you at storytime so I put together a storytime that I thought that you might like to try at home. I will use books and songs from TumbleBooks. You can access TumbleBooks by either clicking on the title of the book or by clicking on “Search TumbleBooks” which appears below the picture of the cover of the book. Then you will use the TumbleSearch option located in the upper right hand corner to search by title for the book.
JulieYouth Services Librarian

Opening Song: “Hello Friends” (Tune: “Goodnight Ladies”)

Sing “Hello Friends” like we do in storytime. Do you remember what the sign is for hello? That’s right you salute.  What is the sign for friends? That’s right. You take your index fingers on each hand and you link them together as though they are hugging each other back and forth. Sing the song through twice. Sing the song again adding the names of any grownups, brother or sisters you have, your pets, etc… (Salute hello and replace the word “friends” in the song with the person’s name.)

Hello, friends. (salute hello, you take your index fingers on each hand and you  link them together as though they are hugging each other back and forth for friends)

Hello, friends. (salute hello, you take your index fingers on each hand and you  link them together as though they are hugging each other back and forth for friends)

Hello, friends. (salute hello, you take your index fingers on each hand and you  link them together as though they are hugging each other back and forth for friends)

It’s time to say hello. (salute hello)

  REPEAT ONCE

Sing: “Wiggle Your Toes” (Tune: “Row, Row, Row Your Boat”)

Wiggle, wiggle, wiggle your toes, 

Wiggle them up and down.

Wiggle them fast, wiggle them slow,

Wiggle them all around.

  REPEAT WITH THE FOLLOWING BODY PARTS:

Wiggle, wiggle, wiggle your fingers…

Clap, clap, clap your hands… 

Stomp, stomp, stomp your feet…

Read: Chicken, Pig, Cow by Ruth Ohi

Question 1: Girl made a barn out of sticks and Chicken, Pig and Cow live in that barn. One day Chicken, Pig and Cow get tired of being in the barn so they decide to explore. When have you have been exploring? Where did you go exploring? What did you see? What did you hear?

Question 2: At the beginning of the story, Chicken, Pig and Cow are afraid of dog. What do Chicken, Pig and Cow not like about Dog?
Answer: They do not like his drool and his size.

Question 3: Chicken, Pig and Cow find out that they do not need to be afraid of Dog.  What is something that you thought you were afraid of at first but later found out that it was not as scary once you tried it?

Early Literacy Tip: In our story Girl made a barn out of sticks. The story encouraged the reader to use his/her imagination and pretend that Chicken, Pig and Cow had come to life during our story. In order to encourage play and language development have the child in your care use toys and props to act out the story that he/she just listened to about Chicken, Pig and Cow.

Sing: “Barnyard Hide-and-Seek 

Early Literacy Tip: Listen for the name of the animal and the animal sound. In order to help encourage print awareness as the words are sung the words appear on the screen.

Read: Boomer’s Big Surprise by Constance McGeorge

Question 1: Boomer’s family brings home a wiggly bundle. What is the wiggly bundle?
Answer: It is a new puppy. It is a baby Boomer.

Question 2: The new puppy gets lots of love and attention. Does Boomer like that the new puppy is getting lots of love and attention?
Answer: No.

Question 3: Have you ever felt like someone was getting more love and attention then you? How did that make you feel?

Question 4: The new puppy comes up to Boomer with a tennis ball and wants to play with Boomer. How does that make Boomer feel?
Answer: It makes him feel good that he has someone to play with him.

Question 5: Do Boomer and the new puppy become friends?
Answer: Yes.

Sing: “Dog Song 

Early Literacy Tip: Clap and dance to songs with rhythm. Songs like “Dog Song” are a great way to introduce children to the concept of rhyme. Now that you have heard the song once, listen again to the song with the child in your care and write down the pairs of rhyming words that you hear in the song. Some examples of rhyming word are: play and day; friend and end; fetch and catch.

Read: Poor Louie by Tony Fucile

Question 1: Louie liked his life before things started to change around his house. What did Louie like to do with his family?
Answer: Louie like to go for walks, eat ice cream, go shopping, eat dinner with his family, etc…

Question 2: When Louie’s mom has playdates with her friends, what beings start coming to the playdates that pull on Louie’s ears and squeeze his tummy?
Answer: Babies.

Question 3: What kinds of things started to change for Louie in the story?
Answer: His dinner was cold and served in a bowl on the floor, his bedtime routine was not the same, there was no longer room for him on the bed, etc…

Question 4: Louie’s parents start buying two sets of items. Louie is afraid that means there will be two babies in the house. What is Louie’s surprise?
Answer: Louie’s surprise is that there is only one new baby and that the second sets of things are for him.

Early Literacy Tip: Shared reading is the most important activity to help children get ready to read.

Sing: “Wag Your Tail”

Early Literacy Tip: While you watch his video have the child in your care practice going fast and going slow along with the people and animals in the video.

Closing Song: “Goodbye Friends” (Tune: “Goodnight Ladies”)

Sing “Goodbye Friends” like we do in storytime. Do you remember what the sign is for goodbye? That’s right.  It is the same as the sign for hello, you salute.  What is the sign for friends? That’s right. You take your index fingers on each hand and you link them together as though they are hugging each other back and forth. Sing the song through twice.

Goodbye, friends. (salute goodbye, you take your index fingers on each hand and you  link them together as though they are hugging each other back and forth for friends)

Goodbye, friends. (salute goodbye, you take your index fingers on each hand and you  link them together as though they are hugging each other back and forth for friends)

Goodbye, friends. (salute goodbye, you take your index fingers on each hand and you  link them together as though they are hugging each other back and forth for friends)

It’s time to say goodbye. (salute goodbye)

  REPEAT ONCE

Menu